Як почати бігати?

І ми… розпочинаємо! #Спробуй – бігай з нами!

Якщо Ти чув, що бігати – це корисно для здоров’я, модно, доступно і є гарним способом зняти стрес, але так і не взув кросівки і не вийшов на пробіжку – тоді ця стаття саме для тебе. Ми розкажемо як правильно і корисно почати тренування. #Спробуй!
Якщо Ти ведеш активний спосіб життя або займався/займалась раніше будь-яким видом спорту – це однозначно велика перевага. Проте, це зовсім не обов’язково аби розпочати бігати. Головне – Твоє бажання.

 shoes

Для перших пробіжок Тобі не потрібно йти в магазин і купувати дорогий костюм чи спорядження для бігу. Насправді, достатньо буде звичайного зручного одягу, але варто звернути увагу на взуття. Дуже бажано, щоб кросівки були саме біговими. Біг в неправильному взутті може принести не лише дискомфорт чи відбити бажання до бігу, а й спричинити травми. Тому до цього треба поставитись дуже серйозно і не проігнорувати цей момент. Окрім різноманітних спортивних магазинів, у яких зазвичай є різноманітні марки та моделі бігових кросівок, ми також рекомендуємо заглянути на різні стокові магазини чи “Секонд-хенди”. Дуже часто там серед нових речей можна знайти доволі дешеві, проте професійні бігові кросівки. Вони врятують твої суглоби і хребет. Не проґав!

У кожного перша пробіжка має досить різну відстань. Це може бути 5 кілометрів, а може і 500 метрів. Кожен результат є хороший, адже зараз Ти працюєш над собою, а не змагаєшся з іншими. В жодному разі не потрібно робити з себе “супер-мена” і на самих початках бігти швидко і намагатись встановляти рекорди. Перших декілька тижнів Твоєму організму необхідно пристосуватись до навантажень такого типу. Зокрема, не варто бігати частіше ніж 3 рази на тиждень. Якщо Тобі важко бігти повільно, то розпочни з активних прогулянок. Також існує правило згідно з яким наступного тижня не можна збільшувати кілометраж більш ніж на 10% від попереднього. Дотримуйся його! І, загалом, якщо тренування приносять Тобі задоволення, то Ти робиш все вірно і твій перший марафон вже зовсім близько!

        Мотивація допоможе Тобі не “перегоріти” на початках і перетворити біг в систематичні заняття. Способів мотивації є безліч, але ми порадимо ті, які перемогли нашу лінь і підняли нас з дивану:

  • – Використовуй спортивний трекер. Ти зможеш відслідковувати відстань, темп і чітко бачити маршрут свого забігу. Також, знайди своїх друзів і слідкуй за їхніми результатами – вони як ніхто стануть гарним стимулом не відставати. А ще краще приймай участь та створюй різноманітні змагання (“челенджі”) у спеціальних програмах на своєму смартфоні. Найпопулярнішими безкоштовними сервісами зараз є “Endomondo” та “Strava”. Рекомендуємо!
  • – Домовся з друзями про спільні тренування. Разом завжди веселіше! До того ж це дисциплінує, адже ви вже домовились і буде дуже незручно не прийти і “кинути” колєгу.
  • – Бери участь у тематичних заходах. Це може бути лекція бігуна-легенди, який пробіг 100 миль чи участь у мікро-змаганнях “вихідного дня” у найближчому парку (часто на таких оказіях є 2,5,10-кілометрові дистанції, які будуть під силу початківцям).

Vershnyk

Нема чого відсиджуватись і чекати весни чи ще гірше – літа. Починай бігати вже, адже у році біля 50 понеділків, погода ніколи не буде ідеальною, а бігати можна завжди і всюди. І хай тебе завжди супроводжує удача і корисні поради від #Спробуй!

Василь Струк (Вершник) спеціально для проекту #Спробуй – бігай з нами!

Цей запис опублікований в категорії #Спробуй. Дата: . Автор: Трибун Шериф.

Вгору